czwartek, 20 sierpnia 2015

Tarta z malinami, bezą i budyniem - czyli wszystko co najlepsze w jednym kawałku.

Za zbyt długą nieobecność wypadałoby przeprosić. Dlatego też w ramach zadośćuczynienia podrzucamy przepis na przepyszną tartę malinową.

Składniki:

KRUCHE CIASTO:
150 g mąki pszennej 
50 g cukru
90 g zimnego masła
2 żółtka

BUDYŃ:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (słodzony)
500 ml mleka

OWOCE:
500 g malin (mogą być też jagody, porzeczki itp.)
4 łyżki mąki ziemniaczanej

BEZA:
3 białka
150 g drobnego cukru do wypieków
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

- Zagniatamy kruche ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło. Składniki miksowac aż powstanie sypka kruszonka. Następnie dodać żółtka, ugniatać do połączenia składników i powstania jednolitego ciasta. Powstałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 h. W tym czasie formę na tartę (średnica 24 cm) wysmarować masłem.

- Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować podsypując mąką, a następnie wyłożyć nim spód i boki formy. Spód ciasta podziurkować widelcem i schłodzić w lodówce przez 15 min. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Po 15 minutach, wyjąć ciasto z lodówki, przykryć papierem do pieczenia, a następnie na papier wysypać obciążenie, np. kulki ceramiczne, suchy ryż lub fasolę. Ciasto piec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie i dalej piec aż ciasto będzie zarumienione (ok 15 minut). Wyjąć z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170°C.   

- W czasie gdy piecze się spód ugotować budyń.

- Po wyjęciu ciasta z piekarnika przygotować bezę. Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, pamiętając aby cały czas ubijać białka na najwyższych obrotach. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.

- Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną.

- Na podpieczony spód tarty wyłożyć owoce, a na nie pianę bezową. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 170°C. Po tym czasie piekrnik ustawić na 60° z termoobiegiem i suszyć bezę jeszcze przez 10 - 15 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.







Au revoir!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz